De Nederlandse Acteursschool

Leer van de professionals

In Nederland is er een zeer beperkt aanbod in acteren voor volwassenen voor een langere termijn. Vaak zijn workshops eenmalig of van korte duur. Wij zijn van mening dat je leert en ontwikkelt als je met regelmaat blijft trainen en als groep door elkaar wordt geïnspireerd. Vandaar deze opleiding waarin je de kans krijgt om op niveau met professionals en een gemotiveerde groep aan de slag te gaan. Zonder alle rompslomp eromheen, gewoon acteren!

De Nederlandse Acteursschool is een platform waarop deelnemers met relevante spelervaring hun acteerkwaliteiten op professioneel niveau kunnen ontwikkelen binnen de verschillende facetten van acteren onder begeleiding van gerenommeerde docenten uit het werkveld. Acteren komt voort vanuit passie (de noodzaak om te spelen), vandaar dat elke groep bestaat uit zeer gedreven en gemotiveerde deelnemers.
De Nederlandse Acteursschool verbindt, en brengt mensen bij elkaar met liefde voor theater, film en televisie. Het is particulier onderwijs waarbij er wordt les gegeven op MBO4/HBO denkniveau.

De doelgroep van DNA bestaat uit volwassenen met relevante spelervaring die hun acteerkwaliteiten verder willen ontwikkelen. Relevante spelervaring bestaat bijvoorbeeld uit opgedane ervaring in het (jeugd)theater of studententoneel, amateurverenigingen, (semi-) professionele klussen in de praktijk (commercials, gastrollen), of deelnemers die een afgeronde kunstvakopleiding hebben afgerond.

De inhoud van het traject bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Je krijgt bij DNA een kijkje in de keuken van veel verschillende acteurs en speelstijlen. Zie het als een vorm van steeds verschillende masterclasses waarbij een acteur zijn of haar kennis en ervaring met jou deelt. Wat heeft voor hen gewerkt om tot spelen te komen? Ze helpen je graag in jouw ontwikkeling en zoektocht naar jouw persoonlijke kwaliteiten en uitdagingen als acteur.
  • Improvisatie, elementair spel, monologen, dialogen en camera acteren zijn de facetten waarin je les krijgt.
  • Iedere acteur/actrice heeft een andere aanpak en visie. Vandaar dat de aanpak per les kan verschillen. Dat is juist positief, doe er je voordeel mee om van zoveel mogelijk smaken te proeven.
  • We hebben in het concept vanwege bovenstaande bewust niet gekozen voor een rode draad in de lesopbouw. Probeer van elke les en docent te filteren wat voor jou werkt.
  • Het traject wordt afgesloten met een eindpresentatie voor publiek en een officiële certificaatuitreiking.
  • Het traject bestaat uit 18 lessen verdeeld over 6 maanden.

De studiebelasting is +/- 8 uur per week, waarvan 5 uur praktijk en 3 uur zelfstudie.