De wereld als een speeltuin


Geschreven door Ibrahim – DNA Amsterdam 2022

Mingus Dagelet zijn doel in het lesgeven, is om het kind in ons wakker te schudden. Ons weer kind te laten voelen en het te durven spelen in deze wereld. Het mooie aan een kind, is dat het een ongelimiteerde fantasie heeft en het niet uitmaakt of het echt of nep is. Het kind gelooft dat het echt is en dat is waar ‘spel’ om draait.

In het begin vond ik het allemaal nog vrij spannend om naar de les te gaan en waren het allemaal nieuwe prikkels voor mij. Ondanks mijn ‘korte’ ervaring in de acteerwereld, wist ik nou niet zozeer wat ik van de lessen kon verwachten, maar Mingus wist al snel onze zenuwen los te laten en ons zelf durven te zijn. Door in het begin lekkere dans en zang oefeningen te doen, onbegrensd en gewoon doen wat je voelt, begon je het al heel snel te accepteren dat het allemaal niet uitmaakt. Het maakt niet uit wat de anderen vinden, het maakt niet uit of het ‘echt’ is of niet. Spring maar, spring maar in het diepe en je begint wel te zwemmen.

Ondanks dat het maar 3 lessen waren, hebben de lessen mij al snel de basis van spel geleerd en theater in een vorm te zetten. Dit deed Mingus met een fantasierijke en observatieve blik, waardoor ik door alleen al te kijken, al veel begon te leren. Hij zorgde ervoor dat iedereen zichzelf kon uiten in zijn spel en dat je groots mag denken. Het mooie eraan was dat tekst niet tot amper gebruikt werd. Hoe echt kun je het maken door het alleen maar te spelen, met expressie, bewegingen en gevoel/energie. Spelen doe je niet perse door te praten, maar door te ‘spelen’. Net als een kind.

De verwelkomende energie die hij meebracht, jezelf mogen zijn en geaccepteerd worden, dat heeft ervoor gezorgd dat we ons snel openstelden en vrij snel een hecht team werden. Hierdoor konden we samen groeien, waren de engeltjes en duiveltjes van onze schouder af en konden we weer als kind spelen in de speeltuin.