Les van Mees Kees

Geschreven door Peter uit DNA5.

Afgelopen zondag 4 oktober begonnen we met het maken van casting foto’s! De eerste in mijn leven….ohjee!!! Daarna druppelden we gestaag studio 2 binnen om alweer onze derde les te krijgen. Na de eerste 2 lessen van Bas Keijzer, nu onze eerste van Leendert de Ridder. Grappig, toevallig zijn Bas en Leendert allebei geboren aan de Lek…..maar dit terzijde.

Na een korte voorstellingsronde deed Leendert ons uit de doeken wat hij met ons van plan was. Onder ander was hij van plan onze gereedschapskisten te vullen.
“Acteren is de vaardigheid om als personage waarachtig te handelen in de gegeven verbeelde omstandigheden van het toneelstuk”.

Ik vind het een hele treffende omschrijving van acteursschap  (is uiteraard niet van mijzelf ). Met een vaardigheid klaar je een klus en “goed gereedschap is het halve werk”….Vind ik ook een waarheid als een koe (is ook niet van mijzelf).
Fijn, fris en duidelijk vond ik hetgeen Leendert uit de doeken deed. Geen Hokus Spokus, maar gewoon: zo kan je het doen en er leiden veel wegen naar Rome!
(“ En af en toe moet ik in mijn boekje kijken of ik niets oversla”…..hoe schattig is dat!).

De vloer op voor een warming up en daarna elementair. Ik loop, hoe loop ik? Welk lichaamsdeel bepaalt mijn loop? Kan ik een ander lichaamsdeel de leiding geven? Hoe gaat dat? Hoe voelt dat? Kan ik het loopje van de ander overnemen?

Zo…even uitschudden en naar…improvisatie. Twee spelers de vloer op. Vierde wand weg en een verhaal vertellen aan de meute…voor de vuist weg….! Na elke ‘voorstelling’ een evaluatie en dan weer door. Mijn klasgenote  Hester en ik waren als laatste die ‘ons verhaal’ vertelden.

Ik was verrast over het gereedschap dat ik opeens in mijn ‘gereedschapskist’ vond.(Of was er ergens weer een poortje open gegaan?!)

Na de pauze weer elementair. Een soort rijles. Schakelen, gaslevering, remmen.
Van blij naar uitzinnig van geluk. Van slecht gehumeurd naar pis link.

Van droevig naar kapot van verdriet. En dat, op bevel, in een scala van 1 op 10 wisselend van de ene emotie naar de andere !…..Of je dat maar even wilt doen!? Tjonge…dat slurpt energie!!! Maar…..weer een stukje gereedschap. (Of was er weer een poortje open gegaan?!).

Laatste uur. Spelen! Improvisatie. Dialoog met opdracht. Wat wil de een wat de ander. Er staat een vierde wand. Aan de slag….en toen was de tijd opeens op. Maar…. aankomende zondag weer les van ‘Meester Kees’.

Ik kijk er naar uit!!