Imiteren en improviseren met Leendert de Ridder

 

Geschreven door Semmy-Jo -DNA4.

Daar waren we weer met onze leuke groep van DNA 4, klaargestoomd voor een nieuwe les van een nieuwe docent. Vandaag krijgen we les van: Leendert de Ridder.

De twee zondagen hiervoor kregen we les van actrice Gaite Jansen die ons fantastisch les heeft gegeven, maar uiteraard waren wij ook benieuwd naar de les van Leendert.

Eenmaal aangekomen in de les creëerde Leendert meteen een persoonlijke sfeer. Hij was geïnteresseerd in wie wij zijn en waarom wij voor deze opleiding hebben gekozen.

Persoonlijk vind ik het altijd fijn om even die connectie te leggen. Daarna gingen wij een warming-up doen, waarbij we oefeningen deden om ons lichaam los te maken. Normale oefeningen zoals springen en de benen los maken, maar ook meer gedetailleerde oefeningen, zoals je kleinste spieren bewegen.

Wij hebben verschillende oefeningen gedaan zoals improviseren, elkaar aanvoelen en imiteren.
Daarnaast hebben we ook op een schaal van 1 t/m 10 meerdere emoties laten zien. Persoonlijk vond ik dit een hele fijne oefening, want wat laat je zien als je kwaad bent op een schaal van 5/10? Of verdrietig op 3/10? Of juist blij op 10/10? Je hebt zoveel verschillende maten van emoties uiten. Voor iedereen is dat verschillend en dat is ook erg fascinerend om na te bespreken. Ook ontdek en confronteer je jezelf ermee. Misschien zie je zelf wel welke emotie jouw ‘sterke’ kant is, maar ook hoe je een emotie anders kan uiten.

Tijdens de improvisatie schreven we op een briefje één zin waarmee we een scène af moesten sluiten. Dit was uitdagend en vooral erg leuk, omdat er geen grenzen aan vastzitten. Je kan het verhaal maken zoals jij het wilt. Uiteraard moest het wel aansluiten op de geschreven slotzin. Na het improviseren kregen we feedback over hoe we op meer manieren op elkaar kunnen inspelen en hoe we een open deur kunnen zijn. Geeft jouw personage opeens een hele andere wending aan een scène? Ga er dan vooral in mee en geef geen gesloten houding. Dit hadden we overigens ook in de vorige les gedaan, maar het is juist mooi om te zien hoe elke docent zijn eigen idee hierover heeft.

We hebben ook uitgeprobeerd hoe het is om in groepsverband op elkaar in te spelen en elkaar te imiteren. Zoals bijvoorbeeld hetzelfde lopen, alsof je één bent. Maar ook dat iemand plotseling van loopje veranderde of een geluid gaf waarvan we moesten aanvoelen of je hieraan mee wilde doen of niet.

Dit soort oefeningen zijn vooral goed om met elkaar te kunnen spelen, naar elkaar te luisteren en naar elkaar te kijken. Want je kan pas écht een goeie scène laten zien wanneer je jouw tegenspeler goed aanvoelt.
Ik vond het fijn hoe Leendert ons aanstuurde om onze creatieve vormen te gebruiken. Hierdoor hebben geleerd hoe je een scène kan spelen. Leendert heeft mij persoonlijk geleerd om uit mijn comfortzone te stappen door vol in mijn emotie te gaan en tijdens de improvisatie andere impulsen te gebruiken.

Ik wil Leendert bedanken voor deze leerzame les!