Abigail over de lessen van acteur Leendert de Ridder

Geschreven door Abigail – Lichting 2021 Rotterdam

We hebben in totaal twee lessen gehad van Leendert en wat waren ze leerzaam!

De eerste les begon met een voorstelrondje en de vraag wat ons dagelijks (buiten het vak om) inspireert. Dit zorgde voor een mooi reflectie moment en aangezien dit pas de tweede les van onze groep was, was het ook fijn om elkaar wat beter te leren kennen. Na de opwarming gingen we ons focussen op onze concentratie. We moesten op de grond liggen met onze ogen dicht en Leendert schetste een scenario, waarbij het belangrijk was om dit zo goed mogelijk voor je te zien. Hij begeleidde ons hier heel goed met waar we onze rust en concentratie vandaan kunnen halen voor wanneer we een scène spelen. Leendert weet heel goed hoe hij met de groep moet omgaan en geeft tussendoor ook persoonlijke feedback.

Tijdens de tweede les begonnen we met de vraag wat ons vorige week heeft geraakt. De vraag was een mooie opening om voor iedereen, die daar behoefte aan had, in een vertrouwde omgeving kwetsbaar open te stellen. Ook hierbij kregen we bruikbare feedback hoe wij die kwetsbaarheid kunnen gebruiken tijdens het spelen. Hierna kregen we weer een energierijke opwarming.

Toen werden we in twee groepen gesplitst en mochten we onze eigen sterfscène improviseren met dramatische muziek erachter. Dit was erg leuk om te doen. Daarna hebben we ons gefocust op hoe je verschillende emoties kan opbouwen van 0 tot 10. Dat hielp ons vooral bij de volgende oefening waar we in een groepje van vier een scène moesten spelen waar we goed gebruik moesten maken van die emoties. Aan het eind heeft Leendert iedereen één voor één persoonlijke feedback gegeven. Conclusie, het waren zeer leerzame toplessen!