“Jullie willen allemaal zo graag spelen, en dan lopen jullie al zo snel weg”. aldus Renée Fokker

Geschreven door Tim uit DNA Apeldoorn

“Jullie willen allemaal zo graag spelen, en dan lopen jullie al zo snel weg”.
Dit is één van de interessante dingen die Renée in haar lessen gezegd heeft.

Het is zondag 3 oktober. Vandaag is de eerste lesdag van de nieuwe lichting op de Nederlandse Acteursschool. We trappen af met twee lesdagen elementair spel die door actrice Renée Fokker worden gegeven. Zij laat ons kennismaken met de basis van wat acteren voor haar is.  Welke emoties gaan er door je heen? Wat gebeurt er zintuigelijk met je? Wat beteken jij op de vloer voor jezelf en je medespelers, en wat betekenen zij voor jou? Ze werkt onder anderen met ons aan ‘story telling’, “waarom zou je vertellen wat je doet of wat je voelt als je het ook gewoon kan uitspelen”, zei ze. We moesten onszelf doormiddel van een act voorstellen aan de groep. Zelf een scene maken dus.

En in deze opdracht kwam ‘story telling’ dus ook van pas. De feedback die je van Renée krijgt is heel prettig. Ze zegt wat ze ziet, wat je goed doet, ze geeft je opbouwende kritiek én ze geeft je tips. Ook betrekt ze steeds de hele groep er bij zodat we ook met elkaar kunnen bespreken wat ons is opgevallen en wat we gezien hebben op de vloer. “We kijken met liefde naar elkaar, en we zullen elkaar nooit afkraken”, zei ze.

Doormiddel van haar lessen zijn wij als groep ook vrij snel close geworden. We durfden ons al gauw bloot te geven aan elkaar. De één misschien wat meer dan de ander, maar het vertrouwen is er al. En dat is belangrijk.

Zo hebben we op de tweede lesdag allemaal iets waardevols meegenomen. Iets wat veel betekenis heeft en onvervangbaar is. We moesten het voorwerp presenteren door òf een bedacht verhaal te spelen, òf het werkelijke verhaal uit te spelen. Hier kwamen de emoties soms hoog op wat juist heel fijn was.

Iets wat ik echt van Renée geleerd heb is de tijd nemen als het jou moment is om te spelen. “Jullie willen allemaal zo graag spelen, en zo graag het toneel op, en dan lopen jullie al zo snel weg”, zei Renée. Klopt. Ze heeft gelijk. Misschien dachten we al wel heel snel; “het is goed zo”. Misschien moeten we ook meer de tijd nemen tijdens het spelen en echt gaan genieten.

Doormiddel van Renée haar kennis, expertise en ervaring hebben we twee hele fijne lesdagen gehad met haar. En niet te vergeten, het is écht een lieve schat. Ze heeft vertrouwen in ons allemaal. Ik ben zeker bevoorrecht dat ik alle stof die ze met ons behandeld heeft kan meenemen in mijn carrière.