“Logisch is saai”, aldus Roeland Fernhout

Geschreven door Florian – DNA Rotterdam lichting 2021

Vorige week hebben wij de les van Roeland Fernhout mogen ervaren. Natuurlijk was er een voorstelrondje die begon in een kringgesprek en erg grappig en luchtig was. Daarna kregen wij één opdracht die heel duidelijk en strak was: neem een kat in je hoofd en ga hier helemaal op in. Ik had de genoegen om een bestaande kat in mij op te nemen en deze als het ware te worden. We gingen hier eigenlijk heel de dag mee aan de slag. In het begin vond ik dat best redelijk summier en begrensd, maar gaarne de les ontdekte ik hoeveel je hiermee eigenlijk kan. Het fijne van deze duidelijke keuze is dat je in de scène je helemaal laat meeslepen met het moment. Je denkt niet meer na over wat je moet zeggen (want je bent een dier) en door jouw primaire en/of dierlijke gevoelens kan je heel wat doen in het spelen.

Iedereen mocht 1 voor 1 de show stelen met zijn of haar dier. Dit leverde geweldige scènes op. Van een krolse kat tot een over de top luie poes tot een dramatische dood van een oude kater. Door dit te zien en door het te doen kwam je al heel gauw achter hoeveel de kijker eigenlijk doorhad wat jij in je hoofd had tijdens het spelen. Dit was voor mij een echte eyeopener, omdat de kijker echt wel alles ziet wat je doet als jij jezelf maar gelooft.

Roeland kon ook heel goed zijn vinger op de zwakke plek leggen bij iedereen. Hiermee kon hij mij laten voelen wat acteren kan zijn voor mij en waar ik op draai. Dit is vond ik enorm waardevol. Aan het einde van de les kregen wij ook een persoonlijke feedback van hem en dat vind ik super aardig.

Tot slot was zijn boodschap vrij helder: kanaliseren. Pik iets uit, houd je daar aan vast en hoe jij dat interessant kan maken, dát is spelen en hierin mag ontzettend veel lol bij komen. Ik heb in ieder geval mijn plezier enorm teruggevonden in het acteren / spelen. Het is een spel. Dan nog een laatste tip die ik ook wel vaker hoor van meerdere docenten: logisch is saai. ‘GEWOON’ MAG NIET! Thanks Roeland, message well received.